top of page
Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

När man är rädd om sina närmaste

  • Skribentens bild: timjanochlavendel
    timjanochlavendel
  • 13 juli 2019
  • 2 min läsning

(Fortsättning på blogginlägg 2019-07-03)

Mitt viktigaste budskap i detta blogginlägg är: Tänk först, använd mobilen sen!

Om vi vill skydda oss själva, våra barn och andra anhöriga samt våra kollegor, källor och vänner från kartläggning så måste vi tänka först. Innan vi använder mobilen.

Dataintrång är idag så vanligt så experter på cyberbrott säger att det inte handlar om vilka som drabbats och vilka som inte drabbats. Utan det handlar om vilka som förstår att dom drabbats och vilka som ännu inte förstår.

Jag håller med. De senaste åren har både storbanker, myndigheter och tidningsredaktioner utsatts för dataintrång. Och vanligt sunt förnuft säger att det är bättre att höja säkerhetsnivån ett snäpp, än att ”tro” att inte datorn, eller mobilen är utsatta för dataintrång.

Några snabba tips för att höja säkerheten i en smart phone:

  1. Köp den i butik, inte på Internet.

  2. Betala den kontant, inte med kort (för då kan ingen knyta ihop personuppgifterna på betalkortet med mobilens IMEI-kod, vilken troligen syns i butikens kassasystem).

  3. Installera så få appar som möjligt.

  4. Installera virusskydd.

  5. Slå på flygplansläge när mobilen inte används & stäng av mobilen varje natt.

  6. Lagra jobbrelaterad info i en mobil, privat info i en annan. Om du utsätts för intrång i en enhet så har du inte exponerat alla dina kontakter för obehöriga.

  7. Använd helst dator, inte mobil, till sociala media. Det förbättrar säkerheten något.

  8. Om minsta konstighet inträffar, av den typen som får dig att tänka ”Oj, jag råkade visst trycka på något utan att märka det:” Då bör du säkerhetskopiera allt av värde i mobilen och därefter fabriksinstallera den. En del skadlig kod försvinner vid ominstallation.

  9. Lär dig allt du kan om hur dataintrång kan visa sig. Dina barn kan ha kunskap som du har nytta av. Lär dem något i utbyte så de förstår varför de ska skydda sina mobiler.

  10. Om du drabbas – polisanmäl. Även om du inte tycker det är viktigt så kan din info vara värdefull för polis som jobbar med liknande fall.

Tänk efter innan du lagrar kontaktuppgifter i mobilen. Vill dina vänner att deras mobilnummer exponeras för den som ev. gör intrång i din mobil? Kanske du ska lagra barnens mobilnummer i en liten knapptelefon i stället?

Om alla höjer säkerheten några steg så blir vår gemensamma säkerhetsnivå betydligt bättre. Och du blir bättre på att skydda dina närmaste.

 
 
 

Comments



My pen is sharpened


Human rights - freedom of expression - democracy

When the conversational climate gets tougher, when vulnerable groups need a voice, when individuals are not treated equally - then I´m there. Try to find solutions in conflicts. Share knowledge. Support individuals.


Especially in social media, but also in daily press sometimes. My involvement has had an effect, politicians have started to listen and some victims have been helped by the fact that I have paid attention on their situation.

Please contribute to my work for democracy, freedom of speach and human rights.

Every coin will be accounted for.

SE3380000811410635076979

  • Twitter
  • LinkedIn

©2018 by Timjan och lavendel. Proudly created with Wix.com

bottom of page