top of page
Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Mutor sprids lika fort som virus

Det tar fem (5) minuter att muta någon, två (2) minuter att hota någon och mindre än en (1) minut att skada någon. Med våld eller med ett virus.

En pandemi säger något om hur omfattande en smittsam infektion är. Ordet pandemi skulle också kunna användas för att beskriva omfattningen på mutbrott i Sverige just nu. Mutbrott genomförs på ungefär samma sätt som när ett virus sprids. Mutbrott sprids från person till person. Ibland från person till en hel grupp. Som när en kommunpolitiker uppmanar en hel grupp företagare att betala mutor för att överhuvudtaget få någon service från kommunen. På fem minuter kan kommunpolitikern värva 15-20 personer till sitt kriminella gäng.

Det är inte mutan i sig som orsakar den stora skadan. Utan det är gentjänsten. Politikern ber om pengar under bordet för att gynna en företagare framför konkurrenten. Företagaren kanske lever gott i flera år tack vare gynnsamma beslut från kommunstyrelsen. Medan konkurrenten tvingas i konkurs.

Politikern kanske ber företagaren att rapportera vad oppositionspolitikerna har för agenda. För att slå undan fötterna på dem.

Eller också vill politikern ha förtur i vårdkön, få en operation genomförd utan att behöva vänta. Vänta får i stället en cancerpatient göra. Och väntar gör även barnet som behöver en transplantation.

Det är konsekvensen av mutan som är det allvarliga: Konkursen. Fulspelet i politiken. Och barnet som avlider i onödan.

Där är vi i Sverige just nu. Människor avlider i onödan. På grund av politiker och vårdanställda som vill ha mutor för att rädda människoliv.*

Jag är inte förvånad över alla som har erbjudit gratis lunch till vårdpersonal. Dom vet att mutor kan avgöra om deras farfar får morfin eller syrgas. Om han får träffa en läkare eller avlider på äldreboendet. Kanske kan mutan även avgöra om han drabbas av smitta överhuvudtaget?

Om vi ska stoppa smittspridningen så måste vi börja med att stoppa spridningen av mutor. Våga säga nej! Våga anmäla när du misstänker att någon annan har använt mutor! Det är ett brott både att ge och att ta emot.

Våga hoppa av brottskarusellen!

_ _ _ _ _

*Givetvis följer de flesta politiker och de flesta anställda inom vården gällande lag, men tyvärr har det blivit allt vanligare med mutor.

bottom of page