top of page
Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Därför insjuknar fler män än kvinnor

En fråga har oftast två eller flera svar. En fråga som många har ställt under pågående pandemi är varför fler män än kvinnor insjuknar i Covid-19.

Min slutsats är följande:

Ett av svaren handlar om våra olika personligheter. Inte det att kvinnor och män är olika, utan att vi som människor är olika. Vi har olika förmågor. Alla människor har inte kognitiv förmåga, inte heller förmåga att se orsakssamband över tid. Eller förmåga att förstå de risker och incidenter som inte syns med blotta ögat.

De flesta av oss förstår att om vi har en god handhygien, d.v.s. tvättar händerna noga och ofta, så kommer vi att slippa flera av de infektioner som brukar drabba de som inte tvättar händerna lika noga. Men personer med vissa typer av NPF (neuropsykiatriska funktionshinder) kan ha svårt att förstå sambandet mellan handtvätt idag och utebliven infektion om 5-6 dagar. De kan även ha svårt att ta till sig att ett osynligt virus är en risk för dem, när de har fullt upp med att bearbeta information om föremål och incidenter som syns med blotta ögat. De har helt enkelt ett behov av att se risken/problemet framför sig för att komma ihåg att det existerar. Och virus syns inte så bra.

Jag har vuxit upp med anhöriga som har Aspergers syndrom. Mina anhöriga insjuknade ofta i förkylningar, magsjuka och andra infektioner. Samma sak år efter år. Men dom funderade inte över vad dom skulle kunna göra för att hålla sig friska. Dom hade fullt upp med att fundera över det som pågick för stunden, och en så abstrakt händelse som att dom hade fått virus eller bakterier på händerna några dagar tidigare - den händelsen fick inte plats bland all annan information som dom funderade över dagligen.

Min mamma, som var sjuksköterska, pedant och oerhört uthållig, påminde dagligen våra anhöriga om att de skulle tvätta händerna. Hon pekade på skåpluckorna i köket som blev gråsvarta av trycksvärtan från dagstidningen, för att förklara en av effekterna av utebliven handtvätt. Hennes tjat hjälpte inte. Troligen för att sambandet mellan handtvätt och uteblivna infektioner inte var tillräckligt tydligt.

Det sägs att många män (som inte har någon diagnos på papperet) visar tecken på Aspergers syndrom. Jag har inte sökt efter källor till dessa påståenden, men om vi antar att Aspergers är vanligare bland män, och att personer med Aspergers har svårare än andra att komma ihåg att tvätta händerna, så skulle det kunna vara ett av svaren till varför fler män insjuknar i virusinfektioner där viruset smittar bl.a. via händerna.

Personer med Aspergers syndrom har dessutom ofta svårt att sätta sig in i andra människors sätt att tänka, känna och uppleva. Det kan vara svårt för dem att sätta sig in i hur det känns för någon annan att insjukna. Därför kan dom även uppfattas som nonchalanta eller rent av föraktfulla inför andras sjukdom. Dom tror att det är den sjukes "fel", i stället för att tänka över hur dom själva kan bidra till att bromsa smittspridning.

Om vi menar allvar med att alla människor har samma värde, då bör vi också se till att alla människor har samma chans att överleva, och samma möjlighet att slippa insjukna i en infektion. Oavsett eventuella funktionshinder. Kanske krävs en särskild sorts pedagogik för att hjälpa personer med Aspergers syndrom att förstå smittvägarna för Covid-19? Då kan vi rädda både deras egna och deras anhörigas liv. Och bespara sjukvården onödiga sjukdomsfall.

Fysisk isolering är bra i vissa fall. Men om personer med Aspergers* ska förstå budskapet behövs nog snarare fysiska möten med väldigt tydliga instruktioner.

*Givetvis har inte alla personer med Aspergers syndrom samma svårigheter. Det beror på vilket stöd dom får från sin närmaste omgivning.

En av mina förebilder, som dagligen visade sin förmåga till medkänsla och omsorg om sina närmaste, förevigad på sin examensdag från sjuksköterskeskolan. Min gudmor. Hon valde att använda sin yrkeskunskap på ett par olika sjukhus i USA där hon bodde en stor del av sitt vuxna liv.

bottom of page