top of page
Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

En uppkopplad resa

Igår fick vi veta att forskare på KTH har upptäckt att bilars IT-system kan hackas och "tas över" av obehöriga. Teoretiskt sett kan bilarna alltså styras av hackers.

För fyra år sedan deltog jag på ISACA:s årliga konferens där en forskare visade en film om hur bilar hackades och togs över av personer som åkte i en annan bil. Då, för fyra år sedan, konstaterade forskaren att bilen på detta sätt kunde köras ner i diket eller bli inblandad i en trafikolycka.

Det sägs att allt som innehåller ett sim-kort går att hacka. Mobiler, paddor, bilar, larmsystem osv. På så sätt kan obehöriga orsaka hårddiskkrascher, bilkrockar, falsklarm, felaktiga provsvar inom vården etc. Det är ingen ny upptäckt, men den har försvunnit i mediabruset i åtminstone fyra år.

I går krockade två polisbilar under utryckning i Göteborg. Vem styrde de bilarna? Egentligen? Sattes bromsarna ur funktion? Eller styrningen?

Singelolyckor, som t.ex. bussolyckan i Sveg för några år sedan, borde alltid utredas som om någon orsakat olyckan med uppsåt. Kanske får vi då den egentliga förklaringen till varför fordonen åkte av vägen.

Uppkopplade resor kräver ett helt annat "risktänk" än resor i fordon av äldre typ. För det finns inga intrångssäkra IT-system.

Bilen på bilden var inte utsatt för någon hackerattack vid skadetillfället.

bottom of page