top of page
Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Vi måste våga prata om funktionshinder

"Alla" pratar om handhygien. "Alla" pratar om hänsyn. Mängder av information flödar över oss både i konventionella och sociala media. Det gör tyvärr att vi akterseglar en av de grupper som har högst risk att smittas. Men också högst risk att sprida smitta vidare.

Många barn och vuxna har olika funktionshinder. De fysiska, synliga, funktionshindren är inte problemet när vi diskuterar spridning av Coronavirus. Däremot vållar de neuropsykiatriska funktionshindren (NPF) problem. Inom den gruppen är personer med autistiska diagnoser troligen mest utsatta.

En person med t.ex. Asperger följer gärna instruktioner. Tvättar händerna på direktorder. Eller tvättar händerna om det är en tydlig och återkommande rutin. Men om cirklarna rubbas, om t.ex om någon pratar medan personen ska tvätta händerna. Då har personen troligen glömt vad den skulle göra sedan. En av mina äldre släktingar kunde t.ex. inte tvätta händerna när glödlampan hade gått sönder. För att det var mörkt i badrummet. Personen förstod inte att han kunde öppna dörren på glänt och sedan tvätta händerna. Det är ett marginellt problem när det inträffar en gång. Men om personen blir störd i sin rutin många gånger - då ökar risken att personen blir smittad och sprider smitta.

Personer med autism/Asperger har ofta svag inlevelseförmåga. De kan ha svårt att förstå att en äldre släkting är rädd för att bli smittad och plötsligt inte vill ha några besök. De kan även ha svårt att förstå sådant som inte är synligt, konkret, bevisat. Som Coronavirus. Att endast nysa i tröjärmen är inte så självklart om de inte har fått bevis för att personen närmast dem blir smittad om de nyser rakt ut. För en person med Asperger är tillvaron ofta svart eller vit. Antingen/eller.

Slutligen kan det stora informationsflödet i sig orsaka problem för personer med autism/Asperger. Personer som har svårt att stänga av "bruset", svårt att sortera bort oväsentlig information från information som är viktig. Dom blir trötta, stressade och kommer inte ihåg vad som har sagts. När alla tv-kanaler och alla webbsidor samtidigt pumpar ut information om Coronavirus, då blir det en ljudmatta som den funktionshindrade inte orkar med. Avgränsa informationen. Ge den skriftligt. Fokusera på det viktigaste. Och använd inte symboliska uttryck.

De flesta vuxna med Aspergers syndrom har aldrig fått någon diagnos på papperet. Men funktionshindret finns där ändå. Hos vänner, kollegor, på kommunkontoret och bland vårdanställda. Och orsakar problem, missförstånd, konflikter och utanförskap.

När en kris uppstår i samhället så bör vi vara extra uppmärksamma på att personer med NPF får det stöd dom behöver. Att dom har arbetsuppgifter som inte kräver kognitiv förmåga, inlevelseförmåga etc. Samt att dom inte utnyttjas av individer med mindre goda avsikter.

bottom of page